24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

середа, 15 травня 2024 р.

Тиждень безпеки дорожнього руху

 13-19 травня 2024 року  

Тиждень безпеки дорожнього руху


Від 13 до 19 травня в Україні проходить Тиждень безпеки дорожнього руху, який покликаний привернути увагу суспільства до проблем травматизму та смертності на українських дорогах і пошуку шляхів їх подолання в умовах воєнного часу

Онлайн-урок з безпеки дорожнього руху. І частина

Онлайн урок з безпеки дорожнього руху. ІІ частина

Урок «Безпечна дорога додому»: обов’язки і права пішоходів та пасажирів (Частина 1)


Урок "Безпечна дорога додому: особливості дорожнього руху велосипедистів" (частина 2)


Урок "Безпечна дорога додому": особливості носіння світлоповертальних елементів (частина ІІІ)

Про небезпеку користування телефоном за кермом

Про важливість користування ременем безпеки: пристібни пасок!

Про небезпеку перевищення швидкості: швидкість - це не гра!

Небезпечна гра

Увага! На дорозі - діти! Правила дорожнього руху (для наймолодших)


Правила дорожнього руху. Мультики для дітей.

Велосипедисти, це відео - для вас!

Правила безпечної поведінки на залізниці

Чому потяг - це небезпечно?

Залізниця не місце для гри!

Небезпечне зачеперство на залізниці

Зірки про правила поведінки на залізниці


Правила поведінки учасників дорожнього руху під час війни

Перевір свої знання правил дорожнього руху. 
Грай - вигравай!

Вікторина. Загадкова дорога. 1-4 класи

Кросворд. Дорожня азбука. 5-7 кл.

Вікторина. Правила дорожнього руху. 5-9 кл.

Вікторина. Абетка пішохода. 6-9 кл.

Гра-пазл. Дорожні знаки. 9-11 кл.

Правила безпеки на залізниці. 5-9 кл.

Онлайн квест "Правила дорожнього руху"

Онлайн квест для наймолодших "Ми та дорожній рух"

Загадки "Дорожній рух - наш друг"

Більше інформаційних матеріалів за посиланнями:

понеділок, 13 травня 2024 р.

Всесвітній день вишиванки. 2024



16 травня - Всесвітній день вишиванки - це відносно нове свято, яке стало вже по-справжньому народним. 
Нині вишите вбрання в моді. Його поєднують із джинсами, кросівками, з діловим костюмом. До речі, так носити вишиванку ще у ХІХ столітті почав сам Іван Франко. Він одягав вишиту сорочку з піджаком. 
Вишиванка - це значно більше ніж просто одяг. Тут має значення все: і хто вишиває, і візерунок, і кольори.






З історії свята


Всесвітній день вишиванки - міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.


Дата проведення - щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.
Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Основна мета заходу - це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято не передбачає обов'язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку - одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.


Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Інтерактивні вправи до Дня вишиванки для учнів початкової школи (від Оксани Стасів)

Цікаво!
Панорами традиційних костюмів з можливістю збільшення і обертання на 360 градусів від Музей Івана Гончара
Комплекти костюмів з усієї країни від колекції "Відкрита скриня"



 

пʼятниця, 10 травня 2024 р.

День матері. 2024

У травні українці відзначають свято,
присвячене найважливішій людині у нашому житті - МАМІ!

Мама
- найдорожча і найкрасивіша, найближча і найрідніша людина. 
Мама завжди підтримуватиме свою дитину, навіть якщо "малюку" вже  далеко за 30. 
Ідея заснування цього свята (1908 рік) належить американці Анні Джервіс. Мотивація сумна, але зрозуміла - її мати передчасно померла, тому дочка хотіла, щоб всі діти на цій Землі щорічно вшановували своїх мам. 
Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.
Її старання увінчалися успіхом - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це - свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама - найголовніша людина для своїх дітей.
Це свято відзначають у 85 країнах світу.
В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.
Не випадково День матері відзначають навесні, у чудові травневі дні, коли розквітає природа і земля-мати вбирається у прекрасне зелене вбрання, що символізує початок довгого життєвого шляху. В цей день мамам ми бажаємо здоров'я і щастя, вітаємо та даруємо квіти і подарунки, міцно обіймаємо і всіма засобами засвідчуємо свою любов і вдячність.

У 2024 році свято припадає на 12 травня.

Кожна мама - це ангел-хранитель!


День матері в Україні: віршики, пісні та поробки до свята

Творчі та практичні завдання для дітей до Дня матері

День матері: добірка корисних матеріалів для вчителів


Творчі завдання для молодших школярів до Дня матері

Проект «Розвиток дитини» спільно з Освіта.ua пропонує батькам, вихователям та вчителям чотирнадцять творчих завдань для розвитку шанобливого ставлення до найріднішої людини, прищеплення почуття любові та вдячності.

Виконання запропонованих завдань стане гарною нагодою власноруч підготувати подарунок для мами з нагоди Дня матері, разом з тим розвиваючи творчі здібності та емоційний інтелект, повторюючи правопис певних слів та рахунок до 50.
  1. Розповідаємо про своїх маму й бабусю. Завдання, що допоможе дитині навчитися описувати своїх маму й бабусю, а також сприятиме розвитку творчих здібностей. Завдання складається з двох сторінок: перша сторінка присвячена мамі, а друга – бабусі. Спочатку дитина повинна намалювати портрет, який зображає її разом із мамою (бабусею), а потім доповнити речення про рідних.
  2. Квіти для тебе: малюємо листівку. Це завдання допоможе дитині навчитися створювати вітальну листівку до свята. Учням та ученицям пропонується за шаблоном домалювати вітальну листівку, а також підписати й розмалювати її. Завдання сприятиме розвитку графічних навичок дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.
  3. Кросворд англійською «День Матері». Це завдання допоможе дитині збагатити словниковий запас та повправлятися у правописі слів за темою «День матері» англійською мовою, а також сприятиме розвитку логічного мислення й уваги. Завдання складається з двох частин: спочатку дитина має розв’язати кросворд і знайти «секретні слова», а потім вписати ці слова в клітинки внизу сторінки, доповнивши речення.
  4. Розповідаємо про свою маму (англійська мова) №1. Це завдання не лише допоможе дитині навчитися описувати зовнішність та вподобання своєї мами, а й сприятиме розвитку творчих здібностей, уяви і фантазії. На сторінці зображено рамку, у якій дитина повинна намалювати портрет своєї мами. Під рамкою уміщено речення, що їх дитині потрібно доповнити.
  5. Творче завдання «Моя матуся». Це творче завдання допоможе дитині створити чудове привітання до Дня матері, власноруч намалювавши портрет найріднішої людини та написавши слова, що характеризують маму найкращим чином.
  6. Учимось писати слова до Дня матері. Це завдання допомагатиме дитині набувати навичок написання друкованих літер і слів, а також покращувати навички читання. У завданні пропонується десять слів, які найтісніше пов’язані зі святом матері та материнським ставленням до своїх дітей.
  7. Листівка-розмальовка «Зі святом». Це завдання допоможе дитині створити оригінальну листівку до Дня матері, потренувавши творче й логічне мислення, емоційний інтелект, дрібну моторику та вміння підбирати потрібні кольори.
  8. Головоломка «Знайди слова» до Дня Матері. Це завдання-головоломка допоможе дитині повторити правопис слів, тематично пов’язаних із Днем Матері, потренувати увагу та пам’ять, а також навички читання.
  9. Шукаємо слова-синоніми до Дня матері. Це тематичне завдання-головоломка допоможе дитині покращити знання синонімів і повторити правопис слів, які найкращим чином описують кожну маму, а також потренувати увагу й пам’ять.
  10. Розмальовка за алфавітом «Любій матусі». Це завдання допоможе поєднати повторення української абетки із тренуванням дрібної моторики та зорово-моторної координації, а також творчого мислення й уміння підбирати кольори.
  11. Тематичний лабіринт до Дня Матері. Це тематичне завдання пропонує дитині допомогти маленькому білченяті прокласти шлях лабіринтом, щоб дістатись до своєї матусі та подарувати їй букет квітів.
  12. Розмальовка «З Днем матері»: рахуємо до 50-ти. Це тематичне завдання допоможе дитині повторити порядок чисел від 1 до 50-ти й відповідно потренувати навички рахування, а також сприятиме розвитку дрібної моторики та зорово-моторної координації, творчого мислення й уваги.
  13. Створюємо листівку: День матері. Це завдання покликане надихнути дитину на створення привітальної листівки Дня матері. Воно містить два варіанти ескізу листівки.
  14. Беремо інтерв’ю в улюбленої мами. Це завдання допоможе дитині краще пізнати свою маму, дізнатися про її смаки й уподобання, допоможе дитині отримати від мами корисні й мудрі життєві поради.
Кожне завдання можна роздрукувати на звичайному або кольоровому принтері та використовувати необмежену кількість разів. Завантаження завдань для дітей доступне для користувачів сайту після швидкої реєстрації. Джерело


Сделано на Padlet

четвер, 9 травня 2024 р.

День п'амяті та примирення

 
Пам'ятаємо минуле - будуємо майбутнє!

І знову шкільний історико-краєзнавчий музей зустрічає відвідувачів. Сьогодні – це учні 4-х класів.

8, 9 травня – незвичайні дні. Минуло 79 років відтоді, як німецькі фашисти отримали те, на що заслуговували.
Але… Через 79 років русо-фашисти нового покоління, називаючи себе «переможцями», з усіх «чайників» розповідають, як вони «можуть повторити», повністю осквернили й знецінили подвиг народів бувшого СРСР у Другій світовій війні.
Сьогодні частину людей, які 79 років тому воювали проти німецької навали й вижили в ті страшні часи, російські горе-«переможці» вбили, вбивають, продовжують бомбити, перекреслюючи при цьому будь-які їхні подвиги, а також зусилля й підтримку Заходу в тій війні.
росіяни цинічно зневажають героїв-визволителів ІІ Світової війни, паплюжать її символи, привласнюючи всю славу собі, адже, з їхні слів, це ж лише вони, росіяни, «дійшли до Берліна»…
У голові не вкладається, як можна було за 79 років опуститися на таке днище, яким сьогодні є русняві болота.

Та, врешті решт, будь-яка брехня й маніпуляції приречені на поразку. І наше завдання донести дітям правдиву інформацію про події тих часів; постійно акцентувати увагу на сьогоденні, проводити аналогії, вчити розрізняти де добро, а де зло, виховувати любов до Батьківщини й ненависть до ворогів.

Слава Україні! Слава Героям-визволителям усіх поколінь!
















середа, 8 травня 2024 р.

9 травня - День Європи

 День Європи

9 травня в Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на континенті святкується День Європи. День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС з 1985 року.

Указом Президента України «Про День Європи» від 08.05.2023 № 266/2023 в Україні встановлено День Європи, який відзначається щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.
Це рішення прийнято «усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань».
Одночасно скасовано Указ Президента України «Про День Європи» від 19.04.2003 № 339/2003, яким було встановлено, що День Європи відзначається щороку у третю суботу травня.

День Європи для українців – це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура, демократія і свобода. Відзначення Дня Європи – це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.
У цей день проводяться освітні заходи про Європейський Союз, запроваджуються культурні та творчі ініціативи, відбувається вручення відзнак та премій.


Інформаційні матеріали щодо відзначення Дня Європи


  • Презентація на урок до дня Європи. Тема "День Європи в Україні. Спільні цінності та ідеї" (завантажити)
  • Челендж ідей для святкування Дня Європи. На дошці Padlet представлено понад 80 ідей, які можна втілити, відзначаючи День Європи з дітьми різної вікової категорії.

Made with Padlet


Освітні відео

А ваші діти вже питали у вас, що таке - європеєць? Саме для найменших українців - цей короткий мультфільм про те, що значить бути європейцем, і що таке - європейські цінності. Покажіть це відео своїм синам та донькам. Адже кожен з них – українець, а отже – і європеєць. Короткий мультфільм про день Європи

День Європи в Україні

День Європи 

День Європи

Освітнє відео до Дня Європи (9 травня)

Історія Європейського союзу

Як виник Європейський союз

Європейський Союз. Загальна характеристика. Цікаві факти.

Що таке європейські цінності

Цікаві факти про країни Європи

12 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО КРАЇНИ ЄВРОПИ

Столиці країн Європи. Віртуальна подорож до дня Європи

Країни Європи (державна символіка, столиці)

Країни і столиці у віршах_Європа_ українська мова

Архітектурні шедеври Європи

Тести, вікторини, ігри

✔ Письменники Європи - дітям. Логічні ігри, вікторини, пазли. Сайт "Книжковий ігроленд"(завантажити)
✔ Тест на тему : «День Європи» (завантажити)
✔ Вікторина до Дня Європи (завантажити)
✔ Інтерактивна конкурсно-розважальна гра «Європа на долоні» (завантажити)
✔ Вікторина до Дня Європи (завантажити)
                Поєднайте назви країн Європи з їх прапорами.
✔ ЦІКАВІ МАНДРИ ДО ЄВРОПИ (завантажити)
                Поєднайте державу з відповідними фактами.
✔ Вікторина «Що ми знаємо про Європейський Союз?» (завантажити)
✔ Знай про Європу більше (завантажити)
 Вікторина до дня Європи в Україні. Захід онлайн.

✔ Вікторина "День Європи"

Оформлення

Розтяжка "День Європи" (завантажити)

Розтяжка "День Європи" (завантажити)

Фотобутафорія (завантажити)

Європа. Асоціативний кущ до Дня Європи в Україні (завантажити)

День Європи в Україні: підбірка тематичних матеріалів від EDUC

✔Розтяжка «День Європи» (завантажити)
✔ Бліц-вікторина «Цікава Європа» (завантажити)
✔ Гра «Так чи ні?» з Лего «День Європи в Україні» (завантажити)
✔ Інтерактивна вікторина до Дня Європи «Третій зайвий» (завантажити)
✔ Інтерактивна гра-асоціація «Країни Європи» (завантажити)
✔ Кросворд в анаграмах «Європейські цінності» (завантажити)
✔ Інтерактивні меморі «Цікаві факти про країни Європи» (завантажити)
✔ Закресли зайві літери: країни Європи і прапори (завантажити)
✔ Картки «Визнач країну за описом» (завантажити)
✔ Про Європу в лабіринтах: цікаві факти для дітей (завантажити)
✔ Філворд в анаграмах «Країни Європи» (завантажити)


8 травня - День пам'яті та примирення


Сьогодні – День пам’яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Разом із пятикласниками здійснили екскурсію до шкільного історико-краєзнавчого музею. Згадали про неймовірні людські втрати, про 8 мільйонів загиблих українців, про непоправні наслідки війни з нацистами.


Вже третій рік поспіль український народ б’ється у жорстокій війні з р@шистсьою ордою за свою землю, за свою свободу.


Наша пам’ять про кожного українського Героя, про кожного захисника і захисницю світла і священна.

Слава Україні!








понеділок, 6 травня 2024 р.

8 травня - День пам'яті та примирення

День пам’яті та примирення в Україні



Такі людські амбіції, які зав’язуються на культі окремої людської особистості і зарозумілість, зведена на рівень державної політики: відверта брехня, підступність і бажання збагачення за рахунок ближнього свого сусіда, приводять зрештою до розв’язування будь-якої війни. Такі амбіції не зникнуть самі по собі.
На рівні простої людини, для того, щоб побудувати навіть найпростіше житло чи народити і поставити на ноги дитину, потрібно вкладати багато сил, коштів і часу. Навпаки, щоб в нетерпимості до ближнього зруйнувати все це, достатньо однієї миті і вкрай нехитрої, дешевої пекельної машини.

Читай: "Миротворці" Гітлер і путін: незасвоєні уроки - реалії сьогодення


Читай: Інформаційні матеріали до Дня пам’яті та примирення 8 травня – 2023




Терпіння і його відсутність кардинально впливають на наше життя. Терпіння - це одна з чеснот, яка вчить прощати, знаходити порозуміння і примирення між собою. Не маючи терпіння між собою, ми не будемо мати миру, а розпочнемо війну, знищуючи насамперед самих себе.

Чергове нетерпіння - зведене в площину практичної ненависті - це Друга світова війна, передумовами якої були політична ідея «арійського світу», роздування міфів про утиск німецькомовного населення в пресі, радісні вигуки «Гітлер - введи війська» і анексія Німеччиною Судетської області, що належала Чехословаччині. 
Розпочалася війна 1-го вересня 1939-го року. Вона охопила всю земну кулю і тривала до 2-го вересня 1945-го року, забрала і скалічила десятки мільйонів життів, принесла наймасштабнішу розруху і горе.
Для Європи, як і для всього Нового Світу, це було жахливе потрясіння.

 
Потрясінням і справжнім жахіттям війна стала й для України, і всіх інших совєтських республік, що входили тоді до складу СРСР, найближчого партнера і «об’єднувача пролетарів усіх країн», помічника Німеччини з впровадження псевдо соціалістичної каральної системи до середини 1941-го року. Слово «каральної» випливає з фрази: «Держава - апарат насильства в руках панівного класу» (пер. з рос. В. І. Ленін. Повне зібрання творів (3-тє вид.). Москва: Политиздат, т. 20, с.20)


Щоб зупинити криваве безумство і насильство, знадобилася безпрецедентна консолідація з боку всього світового співтовариства і політикуму. 
У боротьбі за звільнення від цієї згубної виразки об’єдналися здавалося б чужі до цього ідеології (наприклад, демократія, монархія і совєтська диктатура пролетаріату) і гітлерівська Німечина була переможена.

Але амбіції нікуди не поділися, просто перекачували і розчинилися навколо вогнища цієї тліючої хвороби. 
Так, 7-го травня 1945-го року німецький генерал Йодль від імені основного агресора, у ставці Дуайта Ейзенхауера в Реймсі, підписав умови беззастережної капітуляції Німеччини. 
У свою чергу «ображений» совєтський уряд висловив категоричний протест з вимогами підписати акт про беззастережну капітуляцію Німеччини безпосередньо в Берліні за участю СРСР, що формально і було зроблено днем пізніше, 8-го травня 1945-го року, близько опівночі. Цей процес відбувся в передмісті Берліна Карлсгорсті, який був зайнятий совєтськими військами. Делегація представників німецького командування на чолі з генералом Кейтелем з боку агресора підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини. Від Великобританії акт підписав маршал Артур Теддер, генерал Карл Спаатс від США, від СРСР був підпис маршала Георгія Жукова та генерала Жана де Латтра де Тассіньї від Франції.
Це була проста демонстрація примирення й пам’яті. Тому свято Перемоги в Європі святкується й донині щорічно 8-го травня.

24-го березня 2015-го року Президентом суверенної європейської України був підписаний Указ № 169/2015, яким тепер і українська спільнота повернулася до цієї славної традиції. Джерело

З Днем пам’яті та примирення! 

ІІ Світова війна закінчилась завдяки дипломатії, але вибороли її сміливі воїни та їхня зброя. 
Сьогодні, коли росія підло й віроломно, без оголошення війни напала на Україну і здійснює огидну, безчесну, засуджену всім світом незаконну агресію, наш народ має не просто право на загальнонаціональний збройний спротив, але й на підтримку усього світу.
Українці зі зброєю в руках стали на захист не лише своєї країни. Ми захищаємо всю Європу, всі загальнолюдські цінності, даємо шанс на створення нової, більш справедливої світової безпеки. 
Для нас -  це боротьба за свободу, незалежність, цивілізованість і демократію.

Віримо ЗСУ! Донатимо задля Перемоги! 
Слава Україні! Слава нашим Героям-захисникам!