24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

пʼятниця, 1 грудня 2023 р.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.


Знайте правду про СНІД

Все, що потрібно знати про ВІЛ/СНІД

ВІЛ, СНІД – два слова, які час від часу нам зустрічаються на біл-бордах та у пресі, їх чути по радіо чи з екранів телебачення. Проте ми думаємо над їх значенням і серйозністю. Багато з нас не усвідомлюють, що ж таке ВІЛ/СНІД, як ця інфекція впливу на наше життя та яку загрозу несе. Здається, що це все дуже далеко і нас зовсім не стосується. «Зі мною цього точно не трапиться», - так думаємо про всі серйозні проблеми, допоки не захворіємо ми самі чи хтось із наших близьких.

Так що ж таке ВІЛ/СНІД?
ВІЛ – вірус імунної недостатності людини – руйнує імунну систему організму людини, тим самим знижуючи його можливість оперувати інфекціями та хворобами.
СНІД – синдром набутого імунодефіциту людини, що викликає ВІЛ і є його пізньою стадією. На СНІ є невиліковною хворобою та, у сьогоденні смертельне лікування, закінчення хворого.
Яким чином можна інфікувати?
ВІЛ поширений у країнах усіх континентів. В Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 240 і тільки кожен інший знає про свій тисяча людей. ВІЛ може ховатися в організмі багатьох років без видимих ​​симптомів, і єдиним способом виявити його є тестування на ВІЛ.

ВІЛ передається:
• Через кров – при переливанні крові, спільному використанню шприців і голок, проколюванні вух, пірсингу, татуюванні та навіть манікюрі нестерильними інструментами.
• Статевим шляхом – під час незахищених чоловіків стосунків із зареєстрованою людиною, незалежно від того, чи це агітаційний, анальний чи оральний секс. У рідких випадках ВІЛ також може передаватися при глибокому поцілунку при наявності у ротовій хворобі тріщин чи виразок. Пошкодження внаслідок ураження, оболонок та шкіри, спричинених інфекціями, які передаються інфекціями, які перебувають у гонореї, що значно збільшує ризик розвитку ВІЛ в організмі.
• Від інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів та годування груддю.

ВІЛ не передається побутовим шляхом:
• при дотиках, рукостисканнях, обіймах;
• через поцілунки;
• при спільному проживанні в одній квартирі;
• через посуд;
• через їжу;
• через постільну білизну, іграшки;
• через повітря (зокрема при чханні та кашлі);
• у басейні та сауні;
• через поручні, дверні ручки, крани, унітази;
• через спортивне знаряддя;
• при укусах комах або тварин.

Деякі люди, маючи неправдиву інформацію про ВІЛ/СНІД, поширюють чутки про те, що небезпечно навіть перебувати з ВІЛ-інфікованою людиною в одному фіксі. Як ти бачиш із написаного вище, - це не вірно. Тому якщо ти дізнаєшся, що хтось із твого оточення – хворий, не уникай і не сторонись цією людиною. Не намагається застерегти інші від потенційної «небезпеки». ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД потребують підтримки та гуманного ставлення. Боротися потрібно з вірусом, а не з людиною, яка мала нещастя ним заразитися.

Симптоми та діагностика
Через 2-6 тижнів після зараження, дехто може відчувати гострі захворювання, захворювання на грип, слабкість, підвищення температури, біль у суглобах. Проте у хворих років ВІЛ-інфікований вірус може не викликати жодних симптомів у багатьох до пізніх стадій, хоча в цей час він руйнує імунну систему. Здебільшого іншого життя людини веде себе здоровою, звичайний спосіб, саме тому може не знати про те, що вона. Така людина є носієм ВІЛ-інфекції і найбільшою загрозою для своїх сексуальних партнерів чи партнерів по голці. Неможливо відповідати, інфікована людина чи ні, просто глянув на неї. Єдиний спосіб виявити ВІЛ у організмі – пройти тест.

Як запобігти інфікування
Немає жодної вакцини, яка б вберегти від інфікування. Тому ти маєш усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, та самому потурбуватися про себе і звести до мінімуму ризику інфікування.
Ось що ти можеш зробити:
• Почніть з того, щоб дізнатися якомога більше фактів про ВІЛ/СНІД. Не даремно кажу, що попереджений – значить озброєний.
• Практичний безпечний секс – використовуйте резервний засіб для кожного контакту. Однак пам’ятайте, що презерватив не дає 100% гарантії. Переконаний у тому, що ризик пошкодження відсутній, допоможе лише спеціальне медичне обстеження вас і вашого партнера.
• Утримайтеся від випадкових сексуальних контактів.
• Використовуй лише одноразові шприци та голки. Слідкуй за тим, щоб медпрацівник, який тебе обслуговує, розкриває при тобі одноразові латексні рукавички та шприци.
• Єдиних контактів із чужою кров'ю.
• Не користуйся послугами неперевірених майстрів, особливо тих, що працюють на дому. Це пірсингу, манікюру, татуювань та навіть стрижок. Усі маніпуляції зі шкірою та потребою повинні проходити лише стерильними інструментами. Вдома часто немає можливості належного знезараження інструментів.
• Будь чесним із собою. Помилки трапляються. Якщо ти ризикуєш, що потрапив ризиковану зону – пройди тест на ВІЛ. Від моменту інфікування до того, коли вірус можна виявити в часі крові може пройти 1,5-3 місяці. Це залежить від особливостей шкіри. Тому необхідно пройти тестування, а потім повторити через три місяці. Дослідження можна зробити в поліклініці за місцем проживання, звернувшись до лікаря-інфекціоніста, в регіональному (місцевому центрі СНІДу) або в кабінеті анонімного обстеження.
• Веди здоровий спосіб життя – правильне харчування, фізична активність, відмова від куріння, алкоголю та наркотиків, а також лікування депресії здоров’я підтримують здоров’я в належному стані.

Лікування
ВІЛ – це хвороба на усе життя. Якщо його не контролювати, хвороба буде прогресувати, роз’єднатися і все більше послаблювати імунну систему і з часом перейти в СНІД. Наразі не існує ліків від ВІЛу, проте є ефективні медичні препарати, які на ранньому початку лікування лікування інфікованих людей прожили довге та здорове життя.
ВІЛ-інфекція включає противірусні препарати, які люди вживають протягом усього життя. Це називається антиретровірусною терапією. Ліки проти ВІЛ повинні отримати щодня, в суворій відповідності до лікування, лише в такому випадку вірусу вдатися втримати під контролем.

Життя з ВІЛ
Хоча ВІЛ-інфекція – серйозні захворювання, пам’ятайте, що це – не смертельний вік. Так, твоє життя змінюється, проте воно не закінчується з постановкою помилки. У тебе є всі шанси прожити довге, активне та щасливе життя.
Лікування ВІЛ-інфекції в Україні є безкоштовним та надається спеціалізованих медичних закладів у всіх регіонах. Відвідування лікаря та проходження призначені лікування. Не пропускай прийом ліків, від регулярності прийому застосовують їх ефективність. При регулярному прийомі призначених препаратів концентрація вірусу в крові стає такою, що її неможливо виявити. Якщо напротязі шести місяців і більше у вас не виявили вірусу, це означає, що ви не можете його передати другому партнеру.
Чим більше ти знаєш про ВІЛ, тим легше його контролювати. Консультуйся з лікарями, які мають досвід лікування ВІЛ-хворих, слідкуй за інноваціями в лікуванні ВІЛ, зверніться до організацій, які надають інформацію про ВІЛ у соцмережах.
Потурбуйся про свій емоційний стан. Заручись підтримкою рідних та близьких. Попроси лікаря контактів співробітників та груп, які підтримують ВІЛ-інфікованих. Також зараз у всіх містах психологічні центри допомоги ВІЛ-інфікованим людям, телефони довіри та анонімні клініки, куди можна подзвонити за порадою.

Незалежно від свого ВІЛ-статусу пам’ятай, що ти – людина. Стався з повагою до себе та оточуючих. Турбуйся про себе та своє здоров'я та уникай ризикованих ситуацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар