24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

четвер, 16 листопада 2023 р.

16 листопада - Міжнародний День толерантності

 Міжнародний День толерантності



16 листопада 1995 року відбулося ухвалення Декларації принципів терпимості. Ця визначна подія поклала початок відзначенню у всьому світі Міжнародного дня толерантності.
Свято покликане шанувати рівність всіх людей, не залежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, релігійних вподобань, гендерної ідентичності чи світогляду. 


У листопаді 2015 року Верховна Рада України прийняла «антидискримінаційну» поправку до Трудового кодексу, чим додатково законодавчо закріпила недопущення дискримінації людей на робочому місці за всіма із цих ознак, вкотре підтвердивши демократичність та толерантність українського суспільства.





Казка про Толерантність

У містечку Єдність жили різні істоти – казки, казкові герої та істоти з різних світів. Вони жили поруч із іншими та завжди з радістю допомагали один одному. Однак, у місті було одне правило, яке всі повинні були дотримуватися – толерантність.
Толерантність означає, що ми поважаємо та приймаємо людей і істот, які можуть бути іншими від нас. У місті Єдність це було найважливішою рисою життя. Всі жителі цього міста були різними: казкові персонажі, які могли міняти форму і зовнішній вигляд, казкові істоти з інших світів і навіть звичайні діти.
Одного дня, в місто прийшла дівчинка на ім'я Мілі. Вона була зовсім іншою, ніж інші жителі Єдності. У неї була дивна шкіра, синє волосся та пульсуючі блакитні очі. Її приймали з цікавістю, але Мілі відчувала, що деякі істоти боялися її.
Мілі вирішила подружитися зі своїми новими сусідами, але спочатку вона не знала, як це зробити. Тут їй на допомогу прийшла Мудра Книга, яка завжди допомагала мешканцям міста знаходити відповіді на їхні питання.
Мудра Книга сказала Мілі: "Ти повинна спробувати зрозуміти своїх нових друзів і дізнатися більше про їхні традиції та історію. Важливо бути відкритим і толерантним до інших."
Мілі послухала пораду Мудрої Книги і почала вивчати та розуміти інших жителів Єдності. Вона навчилася готувати страви з казкових інгредієнтів разом з Веселим Гобліном. Мілі також вивчила, як розмовляти зі Змією-Мовцем та навіть почала розуміти розмови з Лісовими Духами.
З кожним днем Мілі ставала більш толерантною та відкритою. Її нові друзі бачили її зусилля та почали вивчати її історію та культуру. Усі разом вони створили казку про толерантність, яку читали істотам з усіх світів.
Ця казка нагадувала усім, що важливо приймати і розуміти інших, незалежно від того, наскільки вони можуть бути різними. Толерантність була справжньою силою Єдності, і всі її жителі розуміли, що, завдяки цій важливій рисі, вони завжди знаходили спосіб жити разом у гармонії та мирі.

Активності:
Малюнок свого іншого світу:
Попросіть дітей намалювати свій вигаданий світ, як у казці про толерантність. Нехай вони створюють різних істот і персонажів, які живуть разом у мирі.

Театральна гра:
Розіграйте сцени з казки про толерантність. Діти можуть виконувати ролі різних персонажів та відтворювати ситуації, які вказують на важливість толерантності.

Груповий пазл:
Поділіть дітей на групи та дайте кожній групі пазл для складання (можна розрізати запропоновані ілюстрації). Кожен пазл має зображати іншого персонажа з казки.

Гра у "Відгадай істоту":
Покажіть дітям зображення різних істот та попросіть їх відгадати. Потім обговоріть, як ці істоти живуть разом у Спільності завдяки толерантності.

Ігри з рухами:Розробіть ігри, де діти мають наслідувати рухи різних істот і персонажів із казки. Це сприяє фізичному розвитку та вивченню різних способів виразу.
Гоблін веселий гойдає ноги, 
По підлозі крокує він легко. 
Підскочивши трошки вгору-вниз, 
Піде він гуляти в ліс.
(Діти можуть підкочувати і піднімати ноги, як веселий гоблін.)

Змія-Мовець повільно ковзає, 
Слова мудрі видає неспішно.
(Діти можуть наслідувати рухи змії, ковзаючи і виштовхуючи руки.)







Лісовий Дух в гаю таємному, 
Обертається, мов бурхлива ріка.
(Діти можуть обертатися, неначе лісовий дух, і рухатися як вода.)

Мілі здалеку із світла прийшла, 
Світлові очі має. 
По землі бережно та легко мандрує, 
Серце своє усім віддає.
(Діти можуть імітувати рухи Мілі, відкривши руки і показавши світлові очі.)

Веселі, веселі, всі ми тут разом, 
Казкові істоти, нам дуже тепло. 
Візьмемось за руки та підем, 
В мирі та толерантності – ми живем!
(Діти можуть тримати одне одного за руки і рухатися разом, виражаючи єдність та радість.)

Ляльковий театр:
Допоможіть дітям створити ляльковий театр і виставити сцени з казки про толерантність. Вони можуть виготовити ляльки та сцену, а потім розігравати дії з казки.

Спільна музика:
Підключіть музичний інструмент, наприклад, музичну скриньку або бубон, і навчіть дітей грати ритми, які символізують різноманітність істот і музику Спільності.

Казкові костюми:
Запропонуйте дітям створити костюми різних казкових персонажів та істот. Вони можуть одягнутися та розігрувати сцени з казки.

Колаж про толерантність:
Надайте дітям картон, журнали та ножиці для створення колажу, який відображає ідеї толерантності та різноманітності. Вони можуть вирізати зображення різних істот, персонажів та символи миру. Джерело




Варто пам'ятати, що толерантність ‒ це терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки, культури і звичаїв. Здатність терпимо і з розумінням ставитись до інакшості оточуючих, це невід'ємна складова сучасного життя та умова органічного співіснування різних людей в одному суспільстві. Адже кожен із нас унікальний.

Гра-подорож "Якого кольору толерантність?"

У цей день як ніколи актуальним є гасло «Усі різні ‒ усі рівні», яке вже давно стало символом толерантності та шанування різноманіття.


Як пояснити дитині, чому деякі діти не можуть бігати або говорити? Як донести думку про те, що важливо для людей з особливими потребами? Як дати зрозуміти, що вони відчувають і яким бачать світ? Підняти тему інклюзії чи толерантності в процесі виховання дітей вам буде простіше, якщо разом з ними ви подивитеся наступні анімації.

8 коротких анімацій про толерантність українською

1. Маленька каструлька Анатоля
Французькі мультиплікатори створили короткометражку, яка за допомогою метафори – каструльки, – допоможе навіть маленьким дітям зрозуміти, хто такі люди з особливими потребами та чому бути особливим – нормально.

2. Поза зором
Мультфільм, створений в стилі аніме, показує, що відчувають сліпі люди. У короткометражці навмисно посилений звук з метою продемонструвати той факт, що сліпі люди чують набагато чіткіше, ніж зрячі. А ще діти дізнаються про помічників особливих людей – чарівну паличку і собаку-поводиря.

3. Скарлет
У центрі сюжету дівчинка на ім’я Скарлетт, якій діагностували саркому Юінга (рак кісток). Щоб врятувати їй життя, лікарям довелося ампутувати гомілку, і тепер Скарлетт змушена носити протез. Через це вона відчуває себе непотрібною і самотньою, а ще вона не може танцювати. Але одного разу мама, яка вірить у свою дочку, знову одягає на Скарлетт бальне плаття і малятко перевтілюється. Вона стає тією веселою дівчиною, з якою цікаво дружити й грати.

4. Тамара
Ця зворушлива історія про глухоніму дівчинку на ім’я Тамара. Вона обожнює танцювати й мріє стати балериною. Попри глухоту, у неї чудова пластика і почуття ритму. Можливо, одного разу мрія Тамари здійсниться, адже її дуже підтримує мама. Переглянувши короткометражку, вам буде простіше пояснити дітям, наскільки особливим людям важлива ваша підтримка.

5. Вальсовий дует
У цій стрічці чудово все – і ідея, і сценарій, і 3D-анімація, і музика. Короткометражка розповідає про сестер-сіамських близнюків – Емілі і Елізабет. Вони цураються людей, не виходять на вулицю і ні з ким не спілкуються. Єдина радість – це гра на піаніно. Але одного разу молодий скрипаль, що проходив повз їхній будинок, чує приголомшливу мелодію. Сестри, боячись осуду, намагаються прогнати його, але хлопець не йде. Навпаки, починає підігрувати на скрипці. Мультик демонструє, як важливо приділяти увагу особливим людям, спілкуватися з ними і дружити.

6. Струни
Цей 11-хвилинний фільм іспанського мультиплікатора Педро Соліса в 2016 році удостоївся премії Гойя. Соліс присвятив його своїм дітям – дочці Алехандрі і синові Ніколасу. Ви побачите, наскільки сильно і на краще змінилося життя дівчинки Марії, коли вона познайомилася з особливим хлопчиком, у якого діагностували ДЦП. З українськими субтитрами.

7. Подарунок

Зворушлива історія про дружбу, об’єднану спільним болем. За 4 хвилини ви зміните своє ставлення не лише до свого життя, а й навчитеся розуміти чужу, особливу історію. Короткометражка «Подарунок» (The Present) зібрала близько 50 нагород і була показана на більш ніж 180 фестивалях, після чого її творець, німецький мультиплікатор Якоб Фрей, виклав фільм у відкритий доступ.

8. Ржака-Халабудка
Анімація, яку зняв українсько-вірменський режисер Манук Депоян у співробітництві з Наталією Гузеєвою. На запитання, про що його стрічка, режисер відповів просто: «Це про взаємини, про те, що найважливіше від усього – любов, повага, терпіння. Я вважаю, що діти з ранніх років мають розуміти, що таке толерантність. Важливо не лише легко спілкуватися з такими, як ти сам, а й вміти знайти спільну мову та поважати тих, хто від тебе відрізняється».
Освіта НоваДжерело





Немає коментарів:

Дописати коментар