24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

пʼятницю, 2 лютого 2024 р.

2 лютого - День бабака

День бабака: що означає це свято?


Традиції свята
Найбільш популярне це свято у США. Традиція прогнозувати погоду за поведінкою тварин була притаманна для багатьох народів світу. Зокрема, ще в Стародавньому Римі 2 лютого відзначали День їжака: тварину будили і спостерігали, чи побачить вона свою тінь.
У Німеччині аналогічну місію було покладено на борсука. Поселенці саме з цієї країни привезли із собою цей звичай до США, де борсука на посаді «головного метеоролога» замінив бабак.
У цей день і нині за поведінкою бабаків визначають тривалість весни і погоду. Свято стало офіційним у 1886 році. Найвідоміший у світі бабак – Філ із міста Панксатоні в Пенсільванії (США). За підрахунками американських кліматологів, точність прогнозів Філа становить 39%.

Українські традиції
День бабака в Україні набув популярності зовсім нещодавно, хоча традиції передбачати погоду за поведінкою тварин чи птахів надзвичайно давні. 
На заході України День бабака відзначають 15 лютого - на Стрітення. Але, згідно з українськими традиціями, бабак прокидається від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Далі бабак виходить з нори, тричі свистить, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення (7 квітня). Цього дня люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути свист бабака.


Вагомий внесок у популяризацію свята зробив культовий однойменний фільм "День Бабака" 1993 року з Біллом Мюрреєм у головній ролі. В Україні «діяли» два бабаки-«метеорологи» - слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В.Каразина в с. Гайдари, Харківщина) і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі).  В 2012 році Тимко пішов на «пенсію» за віком та його підмінив Тимко II, а галицького Мишка в 2016 році змінила бабачиха Маруся.
На Харківщині День бабака відзначають з 2004 року. Батько Тимка III й водночас його попередник - Тимко II - передбачав погоду сім разів.


Як відбувається «прогнозування»
Щороку цього дня рано-вранці в містечку Панксатоні, в горах штату Пенсільванія, з нірки випускають бабака на ім’я Філ, який згідно з легендою, повинен передбачити строки початку весни. Присутні спостерігають за поведінкою бабака.
Повне офіційне ім’я американського бабака – «Великий Філ – провидець із провидців, мудрець із мудреців, пророк із пророків». 
Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нори – отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори – варто чекати на ранню весну.
Таке тлумачення пов'язане з шотландським повір'ям, згідно з яким ясна погода на Стрітення Господнє (відзначається 2 лютого за григоріанським календарем) обіцяє «дві зими на рік». А в Німеччині кажуть: якщо бабак бачить свою тінь – зима протримається ще шість тижнів.
Щороку до Панксатоні приїздить майже 20 тисяч туристів з усього світу. 

Прикмети
Якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не повертається в нору, то весна буде ранньою.
Якщо бабак бачить свою тінь і лізе спати в нору, то буде ще кілька морозних тижнів.

Але, як свідчить статистика, прогнози бабаків-"метеорологів" збуваються лише на 40%.

Вікторина "День бабака"


Цікавинки для наймолодших


День бабака: пізнавальна читанка для молодших школярів від EDUC.com.ua

Файл містить 8 карток з короткими замітками про звірка і полем для запису дитиною того, що їй ще відомо про бабака (навіть інформацію з інших карток).



Фліпбук «День бабака» для молодших школярів для цікавого заняття 2 лютого до Дня бабака. Міні-книжечка включає 4 аркуші, на яких потрібно дітям записати інформацію відповідно до теми, а також розфарбувати малюнок. Формат друку - А5.  EDUC.com.ua




Книжкові закладинки-розмальовки "День бабака"

Немає коментарів:

Дописати коментар