24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

четвер, 18 квітня 2024 р.

Історичній пам'ятці Помічної, башті Шухова - 90 років

18 квітня - День пам'яток історії та культури


У місті Помічна є унікальний пам'ятник архітектури - одна з перших у світі гіперболоїдних конструкцій - сталева ажурна сітчаста водонапірна башта.
Гіперболоїдна башта в Помічній побудована за проектом відомого інженера і вченого зі світовим ім’ям Володимира Шухова.
У світі таких башт залишилося всього 20? (з них 7 – в Україні: м. Біла Церква, м. Миколаїв, м. Черкаси, м. Конотоп, м. Помічна, два маяки у гирлі Дніпра в Херсонській обл.) із більше ніж двохсот, побудованих Шуховим (див.презентацію
"Гіперболоїд інженера Шухова")

Історія побудови башти Шухова у Помічній
На початку 30-х років XX століття розширювався Помічнянський залізничний вузол, і збільшувалася потреба у воді. Олексіївська водокачка і стара водонапірна башта (споруджена десь у 1908 році), що знаходилась у центрі поселення, не змогла вже задовольнити цих потреб.
У 1932 році розпочалося будівництво нової водонапірної башти за проектом Шухова.
Будівництво башти нині добрим словом згадують у навколишніх селах, бо у страшний голодомор 1932-1933 років на будівництві видавали хлібний пайок. Таким чином, багато селянських сімей зобов'язано новобудові своїм життям. Будівництво башти Шухова було завершене в 1934 році. Вона має висоту приблизно 20 метрів, двох'ярусна. Нижня башта має об'єм 300 кубічних метрів, верхня - 90 кубічних метрів. Був там і паровий казан для підігріву води зимою.
Споруда вражає своєю величністю, ажурністю. У погожий день, кажуть помічнянці, башта ніби летить над містом.
Водонапірна башта є не тільки пам'ятником архітектури. До певної міри це і історичний пам'ятник. Жителі розцінюють її, як своєрідний символ стійкості духу народу.
Під час відступу в березні 1944 року з міста фашисти хотіли підірвати башту. Заклали вибухівку симетрично з обох боків, але від вибуху башта піднялася в повітря (очевидці говорять, що десь на метр і, ніби на мить, зависла), а потім поволі осіла на свої подекуди пошкоджені опори. Пізніше був проведений ремонт, але використовувати башту за призначенням, кажуть, було вже неможливо.
Так стоїть вона і донині, а для водопостачання була побудована нова водокачка.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар