24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

вівторок, 19 вересня 2017 р.

Григорій Гусейнов – філософ нашого часу

18 вересня 2017 року в приміщенні Помічнянської міської ради відбулася презентація одразу двох книжок Григорія Джамаловича Гусейнова - «Добридень, «Курʼєре Кривбасу!» та «Принцеси революції».
У заході взяли участь учні та вчителі загальноосвітніх навчальних закладів міста, краєзнавці, бібліотекарі, громадські діячі й просто прихильники творчості письменника.
Презентацію підготували і провели бібліотекар Помічнянської ЗШ №3 Ружанська Тетяна Валентинівна, учитель української мови та літератури Федченко Лариса Станіславівна та учень 11-А класу Владислав Ярмошенко. Їх виступи підтримали і доповнили Злачевська Ніна Федорівна, у минулому – учитель цієї школи та Семашко Ніна Василівна, заступник міського голови м. Помічна.
Кожна зустріч з Григорієм Гусейновим, літератором-краєзнавцем, членом Національної спілки письменників України, лауреатом Національної премії ім. Т.Шевченка, почесним громадянином міста Помічна, проходить дуже цікаво, тому що це - ще одна можливість долучитися до невичерпної скарбниці інформації про історію нашого краю. Адже так, як знає її Григорій Джамалович, мабуть, не знає ніхто інший. І свідченням тому є видані ним книги. А їх у творчому доробку письменника вже більше тридцяти пʼяти.
Григорій Джамалович справжній філософ нашого часу, оскільки він не тільки високоосвічена людина, а, перш за все, мислитель, неперевершений дослідник і шукач істини.
Нашого письменника-земляка добре знають і люблять в Україні, у Помічній, хоча він тривалий час мешкає в Кривому Розі. Саме там, у березні 1994 року, було започатковано журнал «Курʼєр Кривбасу», засновником та редактором якого й став Г.Гусейнов.
За історію існування часопису зібралося більше 12 тисяч листів. До редакції писали відомі українські письменники, політичні діячі, визнані митці української діаспори – справжні прихильники журналу.
Свою нову збірку «Добридень, «Кур’єре Кривбасу»!» Григорій Гусейнов присвятив 20-ти річному ювілею журналу. До неї увійшло більше двохсот листів активних дописувачів журналу, яких уже немає в живих. Вона стала своєрідним символом вдячності всім, хто за свого часу підтримував і допомагав створювати перші випуски журналу.
Григорія Джамаловича неабияк турбує духовний розвиток майбутніх поколінь, тож і збірку задумав, аби мали що почерпнути з минулого.
Цього року побачила світ ще одна книга Григорія Гусейнова «Принцеси революції».
Якщо ви думаєте що в Україні не було принцес, то ви помиляєтеся! Були, ще й які – справжні «принцеси степового краю», які брали участь в українській революції 1917 - 1921 рр. та зіграли у ній далеко не останню роль. Григорій Гусейнов зібрав усі рідкісні згадки про реальних українських жінок - учительку Галину Кузьменко (дружину Нестора Махна) й відому анархістку Марусю Никифорову.
Зустріч, яка тривала майже дві години, проминула легко, «на одному диханні». Присутні з цікавістю слухали розповіді про життєвий і творчий шлях Г.Гусейнова, про його книги. З особливою увагою вбирали кожне слово Григорія Джамаловича. Адже він – неперевершений співрозмовник - з перших хвилин підкорив слухачів своїми розповідями.
Кожен з учасників зустрічі мав можливість особисто задати питання Григорію Джамаловичу, а той, у свою чергу, з радістю відповідав і, навіть, дарував примірники журналу «Курʼєр Кривбасу» (з дарчим надписом) тим, чиє питання було найцікавішим.
Кожна книга Григорія Гусейнова – це «машина часу», яке переносить читачів до витоків нашої історії, нашого минулого – героїчного й трагічного, веселого й сумного.
«Ми живемо енергією, яка приходить до нас із попередніх поколінь».
Ці слова письменника повинні стати головними у житті кожного з нас. Адже, ми тільки тоді зможемо побудувати сильну, багату, квітучу Україну, коли будемо пам’ятати про своє коріння, історію своєї Батьківщини і передавати її майбутнім поколінням.

Немає коментарів:

Дописати коментар