24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

суботу, 29 квітня 2023 р.

29 квітня - Всесвітній день астрономії!


Астрономія належить до найдавніших природничих наук, що вивчає небесні явища, світобудову, Всесвіт.
Ще з давніх давен наші предки почали стикатися з багатьма проблемами, пов'язаними з мандрівками, вимірюванням часу, орієнтуванням у просторі, складанням календарів для визначення найсприятливіших строків початку й завершення сільськогосподарських робіт. А вирішувати ці проблеми їм допомагали регулярні спостереження за небесними світилами. Люди помітили, що Сонце і Місяць, зірки й планети рухаються по небу з певною закономірністю і, так чи інакше, впливають на життя на Землі. Вони почали вивчати ці явища. Ось так і з'явилась наука АСТРОНОМІЯ.

Міжнародний день астрономії - свято, яке народилося в Америці у 1973 році і об’єднало всіх справжніх любителів астрономії під девізом «Несучі Астрономію людям».
На сьогоднішній день рух очолюють Астрономічна Ліга, Тихоокеанське астрономічне товариство, Міжнародний Союз планетаріїв.
День Астрономії зазвичай відзначається в день, коли Місяць має фазу поблизу 1-й чверті, що припадає на інтервал з середини квітня до середини травня.
Цього дня тисячі астрономічних клубів, наукових музеїв, обсерваторій, планетаріїв в багатьох країнах світу проводять безліч цікавих заходів, включаючи публічні лекції, телеконференції, спільні проекти, масові покази зоряного неба і т.п.
У 2023 році Міжнародний день астрономії припадає на 29 квітня.

Цікаві факти про планети Сонячної системи
  1. Якщо просвердлити тунель крізь Землю і після цього стрибнути в нього - знадобиться 42 хв., щоб дістатися до протилежної сторони.
  2. Щоб отримати на Марсі таку ж кількість кисню, що й від одного вдиху на Землі, треба зробити близько 14500 вдихів.
  3. Знамениті кільця Сатурна складаються зі шматочків льоду й пилу. Вважається, що з'явилися вони в результаті руйнування супутників.
  4. Нептун - найхолодніша з усіх планет Сонячної системи. Температура на планеті може опускатися до -221,4 градуси за шкалою Цельсія.
  5. Планета Юпітер - газовий гігант - у два з половиною рази більша, ніж всі інші планети Сонячної системи, разом узяті.
  6. Один день на Венері - це, приблизно, 243 дні на Землі. А ще на її поверхні понад 1650 вулканів - більше, ніж на будь-якій іншій планеті Сонячної системи.
  7. На планеті Уран є тільки два сезони: літо і зима. В середині Урана легко поміщаються 63 планети такого ж розміру, як Земля.
  8. Планета Меркурій має "хвіст", як у комети. Він тягнеться слідом за ним на 2,5 км.
  9. Плутон - карликова планета. Рік на цій планеті триває 248 земних років.
Гра-вікторина "Цікава астрономія"

Гра-вікторина "Космос"

Гра "Знаки Зодіаку"


Склади пазли


Немає коментарів:

Дописати коментар