24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

четвер, 25 квітня 2024 р.

Чорнобиль. 38 років від дня трагедії

Це не реактор вибухнув,
а вся колишня система цінностей!

Найбільша техногенна катастрофа XX століття сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції. Під час експерименту в четвертому реакторі відбулося два вибухи, після яких назовні потрапили небезпечні радіоактивні ізотопи.


Однак, попри небезпечне радіаційне забруднення, світ два дні нічого не знав про вибух, адже радянська влада ретельно намагалася це приховати. Так, невдовзі після аварії на першотравневу демонстрацію в Києві на Хрещатику (як і по всій Україні) вивели сотні тисяч людей, зокрема, школярів.


Аварія на ЧАЕС має багато складних аспектів для обговорення, серед яких подвиг ліквідаторів пожежі, мільйони людей, які отримали значні дози випромінювання, тисячі загиблих, шкідливі наслідки для довкілля, ставлення до людини в СРСР тощо.


ОНЛАЙН-ПРОЕКТИ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ "ЧОРНОБИЛЬ"


З покинутої зони до центру наукових досліджень та біосферного заповідника: говоримо з учнями про ЧАЕС та ядерну енергію

Чорнобиль у цифрах - добірка інфографік для проведення Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи

«Чорнобильський архів» - розділ сайту Чорнобильської історичної майстерні. Тут зібрані спогади очевидців тієї страшної події. Також на сайті багато інформації про ліквідаторів катастрофи, саму аварію та її наслідки. (Більше тут)

Як українські поети закарбували трагедію на ЧАЕС. Платформа МАН.


16 МАЛОВІДОМИХ ФАКТІВ ПРО ЧОРНОБИЛЬ

Зона відчуження з висоти пташиного польоту

"Книга-мандрівка. Україна". Чорнобиль

Документальний фільм “Чорнобиль P.S” зі згадками очевидців

Документальний фільм “Чорнобиль. Науковий полігон” 2021 року від Hromadske: у ньому йдеться про те, що відбувається в Чорнобилі через 35 років після вибуху, скільки людей працює в зоні відчуження, що там роблять науковці, як впливає радіація на тварин тощо.

Відео від “Української правди” “Місто Чорнобиль. Чи є життя серед радіації

Казка про Чорнобиль  
        

Еко-комікс Богдана Красавцева "Чорнобильська оаза!"
Ця історія розповідає про родину лосів, яка живе у Чорнобильській зоні відчуження. Для цих тварин це – райське місце, адже там немає мисливців. Є лише туристи, які приїжджають сюди, щоб помилуватися природою та зробити фото.

ЧОРНОБИЛЬ-2022. ВІЙНА рОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ


Що по собі залишили російські окупанти в місті Чорнобиль та на ЧАЕС

ЧАЕС після окупації. Репортаж

Чорнобиль після окупантів. Ексклюзивний репортаж із зони відчуження

Читаємо. Пам'ятаємо!

Володимир Яворівський. Марія з полином у кінці століття

Немає коментарів:

Дописати коментар