24 лютого 2022 року о 5 годині ранку росія завдала ракетних ударів по території України й розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Почалася Велика Вітчизняна війна Українського Народу проти нацистсько-фашистської орди рф. Українці стали на захист Рідної Землі. Ми впевнені - Україна переможе! За нами Правда, з нами Бог! Нас підтримує весь світ! Українці - вільний, нескорений народ! Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!

середа, 27 грудня 2023 р.

Новорічна вікторина

Зустрічайте Новорічні свята разом із бібліотекою

Сьогодні, 27 грудня 2023 року, учні 4-х класів завітали до бібліотеки, щоб дізнатися багато цікавого про українські народні традиції святкування новорічних та різдвяних свят, а також взяти участь у новорічній вікторині та разом прикрасити святкову ялинку.


Трохи історії
В Україні новорічне свято було одним з найважливіших і найулюбленіших подій у році. Раніше Новий рік святкували 1 березня, адже весна завжди асоціюється з початком робіт на землі і зародженням нового життя.
На честь весняного Нового року в кожній родині накривали святковий стіл і за допомогою пісень і танців раділи, що зима пішла. А ще співали знаменитого на весь світ «Щедрика» - «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка…»




1 січня Новий рік стали відзначати в 1700 році. Саме з того часу, українці почали прикрашати ялинку, проводити веселі свята й маскаради, дарувати подарунки. Спочатку на ялинки замість іграшок чіпляли плоди: яблука, як символ родючості; горіхи; яйця, як символ постійного життя, гармонії і благополуччя.
У XVII ст. прикрашали різдвяне дерево фігурками й вирізаними з кольорового паперу квітами, яблуками, вафлями, позолоченими дрібничками, цукром.




В Україні звичай ставити ялинку на новорічні свята запозичили із Західної Європи.
До 1917 року Новий рік мало хто святкував. Основними зимовими святами українців були Різдво (25 грудня), Маланки (31 грудня) та День Святого Василя (1 січня), оскільки всі люди були віруючими.
На почесному місці ставили прообраз сучасної ялинки – солом’яного дідуха. Цей оберіг виготовляли з останніх снопів пшениці, жита чи вівса, зібраних на своєму полі.
Головним новорічним святом українців було Різдво 25 грудня. Хлопці й дівчата ввечері 24 грудня колядували та водили «козу».
Ранок 25 грудня починається з того, що люди вітають один одного фразою «Христос народився!» і відповіддю «Славімо Його!»




Наші бабусі вірили, що новорічна ніч особлива в усіх відношеннях. В цей день Бог ніби відкриває небесні ворота і чує всі прохання, звернені до нього. Також 31 грудня господині влаштовували багату сімейну вечерю, яку до цих пір називають Щедрою.
У цей святковий вечір українці щедрували та «водили Маланку», а 1 січня засівали «На щастя, на здоров’я, з Новим роком!»




Крім того, в новорічну ніч молоді жінки і дівчата любили ворожити. Гадали на картах і книгах, сіні, погоді за вікном, сірниках, нитках і інших предметах.



Як святкують Новий рік в Україні зараз? На Новий рік прийнято збиратися всією сім'єю за святковим столом, прикрашати будинок і дарувати подарунки.
У сучасного Святого Миколая справ на Новорічні та Різдвяні свята дуууже багато: 
6 грудня, у день Святого Миколая діти отримують смаколики під подушку; 
на Різдво (25 грудня) та на Новий рік (1 січня) Святий Миколай приносить подарунки дітям під ялинку. 



А як на рахунок діда Мороза, якого всі так колись чекали? Сьогодні ще мало хто знає, що справжній дід Мороз був зовсім не добрий, а навпаки – злий і жорстокий.
Величезний злий дід, що виморожував людей, худобу та заготовлені припаси. А щоб його удобрити, йому приносили жертву, іноді навіть людську. Це опис стародавнього міфічного персонажа, який уособлює зиму та лютий холод. Він мав різні імена: Трескун, Студенець, Карачун, Зимник і, звичайно, Мороз.



Ми всі знаємо Діда Мороза, як доброго дідуся, що приносить подарунки під ялинку. Але, насправді, від Мороза взяли лише назву, а ось ОБРАЗ доброго діда – від Святого Миколая. І якщо взяти європейську назву Санта Клаус – це у перекладі означає «Святий Миколай».
Отак усе просто. Святий Миколай приходив разом із Ангелами, а довкола Діда Мороза збігаються лісові звірята, а поряд – онука Снігуронька. З’являється він уперше наприкінці 30-х років ХХ ст. у росії, тому українським Діда Мороза назвати складно.




Немає коментарів:

Дописати коментар